Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 13:19 |

Djelimično uvažena žalba Tužilaštva BiH u predmetu Kahro Vejzović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Kahre Vjezovića, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se djelimično uvažava žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Time se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.08.2018. godine ukida u odnosu na tačke 1.,7., 8., 9., 10., 11. i 12. izreke presude i u odnosu na te tačke određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, dok se u odnosu na tačke 2., 3., 4., 5., 6., 13. i 14. dijela izreke presude žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbija kao neosnovana i u tom dijelu se prvostepena presuda potvrđuje.

Protiv prvostepene presude, kojom je optuženi Kahro Vejzović oslobođen od optužbe, žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog pogrešnog ili nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa.

Branioci optuženog dostavili su blagovremeno odgovor na žalbu Tužilaštva BiH, sa prijedlogom da Sud navedenu žalbu odbije kao neosnovanu, te potvrdi prvostepenu presudu.

Na sjednici Apelacionog vijeća održanoj 12.02.2018. godine u odsustvu tužiteljice Tužilaštva BiH branilac optuženog iznio je odgovor na predmetnu žalbu optužbe, ostajući u cjelosti kod pisano dostavljenog odgovora. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je u skladu s odredbom ZKP BiH ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbom istaknutih prigovora, pa je odlučilo kao u izreci, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel