Bosna i Hercegovina     | 09.03.2019. 09:28 |

Begić: Napad na novinare tretirati kao napad na službenu osobu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. marta (FENA) – Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Senaid Begić inicirao je  izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kako bi se zaštitili novinari u obavljanju svojih djelatnosti.

Piše: Senka Trgovčević

- Novim članom predložio sam da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu. Smatram da se konačno mora uvažiti veliki broj apelacija novinara i zaštiti njihov život  zakonom – kaže Begić.

Od nadlažnih ministarstava očekuje da dobije odgovore o eventualnim koracima koji se namjeravaju poduzeti u cilju zaštite novinara.

- U posljednje vrijeme svjedoci smo učestalih napada na novinare i onemogućavanja dolaska do informacija neophodnih za informisanje javnosti u Federaciji. Jedan od posljednjih je napad na novinara FTV i Visoko.co.ba Adnana Jašarspahića. Takvih primjera je mnogo zbog čega im zakonskim rješenjima moramo garantovati slobodu u radu  -  istakao je Begić.

Zbog čestih napada na novinare reagovali su OSCE i brojna udruženja novinara, a Vijeće za štampu BiH također je predložilo da se izvrše dopune Krivičnog zakona Federacije BiH i konačno zaštite novinari "onako kako i zaslužuju".  

Sa druge strane, samo od početka 2019. godine, Društvo novinara BiH je od težih slučajeva evidentiralo napad na ekipu RTRS-a u Sarajevu, istup Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima, sprečavanje "nepoćudnih" novinara da uđu na stadion "Čelika", prijetnje smrću Marku Radoji, uredniku informativnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), prijetnje novinarima iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i Dariju Božiću, kao i prijetnje novinarki Euroblica Milkici Milojević.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zabilježena ogromna materijalna šteta u požaru na farmi kod Lukavca

Općinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić novi je predsjednik KOSDP BiH ZDK

SDP za sutra prolongirao izbor mandatara Vlade ZDK

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli