Svijet     | 08.03.2019. 16:55 |

May upozorila da se Brexit neće desiti bez usvajanja sporazuma

FENA Internet

LONDON, 8. marta (FENA) - Premijerka Theresa May u petak je pokušala da izvrši pritisak na britanske poslanike da prihvate njen sporazum o Brexitu, upozoravajući da Britanija nikada ne bi mogla napustiti Evropsku unju ukoliko budu glasalu protiv sporazuma u narednoj sedmici.

Pokušavajući da izbjegne drugi poraz svog nepopularnog sporazuma, May je također apelovala na EU da joj pomogne "još jednim naporom" kako bi sporazum bio usvojen u skeptičnom parlamentu.

Britanski poslanici trebali bi glasati po drugi put u utorak o sporazumu, koji su prethodno velikom većinom glasova odbili u januaru. Ukoliko parlament opet odbije sporazum, poslanici će glasati o tome da li da napuste EU bez sporazuma - što bi vjerovatno bilo odbijeno - ili da zatraže od EU da odgodi Brexit  od prvobitno planiranog datuma odlaska 29. marta.

- Podržite to, i Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti Evropsku uniju. Odbacite ga, i niko ne zna šta bi se moglo desiti - izjavila je May.

U govoru tvorničkim radnicima u žestokom uporištu pristalica Brexita u lučkom gradu Grimsbyju u sjevernoj Engleskoj, May je izjavila da bi odgoda mogla dovesti do "još mjeseci i godina polemiziranja" oko britanskog napuštanja  EU.

- Ako krenemo tim putem, moguće je da nikada ne napustimo EU - izjavila je May radnicima u tvornici na energiju vjetra u danskom vlasništvu, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tajani: Kineski predsjednik održat će 'mirovni govor' na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu