Svijet     | 11.03.2019. 13:13 |

Kandidat za palestinskog premijera nada se skorom formiranju vlade

FENA Internet

RAMALLAH, 11. marta (FENA) - Novoimenovani kandidat za palestinskog premijera izrazio je nadu da će uskoro formirati vladu kroz konsultacije sa svim frakcijama, kao i s društvenim i političkim faktorima, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Mohammad Shtayyeh izjavio je to nakon što je primio pismo s nominacijom za formiranje vlade od predsjednika Mahmouda Abbasa.

- U potpunosti sam svjestan političke, ekonomske i finansijske situacije kroz koju prolazimo. Radit ćemo na stvaranju suverene i nezavisne države Palestine s Jerusalemom kao prijestonicom, u granicama od prije 1967. godine, i nastavit ćemo da se borimo za pravo na povratak - izjavio je Shtayyeh.

U obraćanju Abbasu, mandatar za premijera pozdravio je angažman palestinskog predsjednika "u borbi za zaštitu Jerusalema i džamije al-Aqsa".

Obećao je da će raditi u korist svih Palestinaca, ukidanju nepravdi i obnovi dostojanstva i časti običnih ljudi.

- Nije svakodnevna borba za kruh ono što animira ljude, nego su to sloboda, dostojanstvo, samopoštovanje, tolerancija, konstruktivne kritike i pozitivni duh u bavljenju problemima  i brigama ljudi, posebno u Gazi, Jerusalemu i u dijaspori - izjavio je Shtayyeh.

Abbas je u nedjelju imenovao 60-godišnjeg Shtayyeha za mandatara nove palestinske vlade koja će naslijediti bivšu vladu nacionalnog jedinstva Rami Hamdallaha.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu