Bosna i Hercegovina     | 13.03.2019. 14:08 |

Posađene prve sadnice jele i smrče na Ablakovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Počela je realizacija projekta pošumljavanja lokaliteta Ablakovina na području sarajevske općine Stari Grad.

Prve sadnice jele i smrče posadili su ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i njegov zamjenik Jusuf Pušina i Sanel Dragolovčanin, direktor predstavništva Islamic reliefa za BiH Semir Kukuruzović, direktor KJP "Sarajevo-šume" Nermin Demirović i rukovodilac tehničke službe KJKP "Vodovod i kanalizacija" Amela Kadić.

Radi se o projektu vrijedanom 26.000 KM, koji finansira ambasada Malezije putem Islamic Relief, britanske međunarodne organizacija, a realizuje se uz podršku Općine Stari Grad i preduzeća KJP "Sarajevo-šume". Na površini od 12.000 m2 bit će zasađeno više od 5.000 sadnica. Iz grupe četinara bit će posađene jela i smrča, a od lišćara bagrem, jasen i javor.

Ambasador Jaafar podsjetio je kako Vlada Malezija još od devedesetih godina pomaže Bosni i Hercegovini. Direktor predstavništva Islamic reliefa za BiH Semir Kukuruzović kazao je da taj projekt ima dvostruku korist.

- Prije svega sačuvat će ovo zemljište od klizišta, a s druge strane važno je da se prisjetimo činjenice da jedno stablo daje kisik za pet ljudi. Ovih 5.000 stabala omogućit će da 25.000 ljudi mogu da udišu kisik - istakao je Kukuruzović.

KJP "Sarajevo-šume" je implementator projekta na terenu. Planirano je da projekt bude realiziran u ovoj godini, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Isak i Čengić obišli lokacije u općini Stari Grad pogodne za smještajne kapacitete FUP-a

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel