Svijet     | 14.03.2019. 12:31 |

Francuska radi na suzbijanju širenja naftne mrlje kod atlantske obale

FENA Internet

PARIZ, 14. marta (FENA) - Francuske vlasti u četvrtak rade na suzbijanju širenja naftne mrlje kod atlantske obale nakon što je italijanski brod s kontejnerima potonuo kada ga je zahvatila vatra.

Francuski i britanski spasilački timovi spasili su svih 27 ljudi s broda Grande America nakon što je potonuo u utorak, navodi francuska vlada u saopćenju.

Snimci koje je francuska mornarica objavila danas prikazuju gusti stup dima koji se uzdiže s broda koji se opasno nakosio.

Regionalne vlasti saopćile su da je gorivo iscurilo s broda u području 10 kilometara dužine i kilometar širine. Brod je prevozio oko 2.200 tona goriva prije nesreće, izjavio je francuski ministar okoliša Francois de Rugy za BFM televiziju u četvrtak.

Očekuje se da francuski brod za čišćenje naftnih mrlji tokom dana uplovi u tu oblast. Francuska je također kontaktirala Evropsku agenciju za sigurnost na moru kako bi pomogla korištenjem satelita u lociranju izvora curenja. 

Brod je potonuo oko 330 kilometara zapadno od francuskog grada La Rochelle dok je bio na putu od Hamburga do Casablance.

Regionalni tužilac pokrenuo je istragu, a Francuska je uputila zvanično upozorenje operateru broda da procijeni štetu i pomogne u sprečavanju novog curenja, kazao je de Rugy, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu