Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 13:55 |

U Goraždu okončana edukacija profesora srednjih stručnih i tehničkih škola

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. marta (FENA) - U Srednjoj tehničko školi "Hasib Hadžović“ u Goraždu, dodjelom licenci okončan je drugi ciklus edukacije profesora srednjih stručnih i tehničkih škola u oblasti korištenja softverskih alata za razvoj proizvoda pomoću računara.

Profesori sa područja Goražda, Prijedora, Gradiške i Mostara imali su priliku kroz dva ciklusa tematskih edukacija steći nova znanja i uvide u aktuelna kretanja iz oblasti CAD-a i CAM-a, softvera koji se koristi za planiranje, razvoj i izradu prototipova, gotovih proizvoda i proizvodnih procesa.

Novostečeno znanje će koristiti nastavnicima da efikasno realizuju nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar i CNC operater. Izradu nastavnih planova i programa je podržao GIZ u okviru njemačke razvojne saradnje.

-Prezadovoljan sam što sam imao priliku saznati najnovija kretanja u industriji, jer mašinstvo je oblast koja se stalno mijenja i moramo ići u korak sa novim tehnologijama - kazao je Mile Vajkić, profesor u JU Mašinskoj školi u Prijedoru.

Anela Fejzić iz goraždanske Srednje stručne škole "Džemal Bijedić“ istakla je da je učenicima lakše približiti stručna zanimanja kada se radi sa najnovijim tehnologijama

-Učenici su znatiželjni, a mi kao nastavnici, moramo biti u stanju da ih uvedemo u savremene načine proizvodnje, te im dočarati kakav će sutra biti njihov posao. Kroz ovakve edukacije imamo priliku da učimo od najboljih - kazala je Fejzić.

Licence profesorima, polaznicima edukacije, uručili su predstavnici kantonalnog Pedagoškog zavoda i njemačkog Društva za međunarodnu saradnju (GIZ) koje je u projektu "Stručno obrazovanje“ šest škola opremilo softverom i edukacijskim paketom ukupne vrijednosti od 20.300 KM.

Za provođenje edukacije bila je zadužena licencirana kompanija iz Hrvatske.

- Ovaj put smo bili u Goraždu a naša sljedeća edukacija je u Gradišci iz oblasti hidraulike, pneumatike i tehnike livenja. Sve se ovo provodi s ciljem podrške naših škola u implementaciji novih nastavnih planova i programa za dva zanimanja, mašinski tehničar i CNC operater, odnosno obrađivač metala i rezanja – kazala je savjetnica u projektu GIZ-a Sanida Hasanović Čar. 

Aktivnosti projekta "Stručno obrazovanje“ provode se u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj uz učešće šest škola i 500 učenika. Za implementaciju projekta zadužen je Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusmamenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade. Cilj projekta je usklađivanje stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada kako bi se povećala stopa zaposlenja. Na taj način se pozitivno utječe na društveno-ekonomski razvoj zemlje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu