Svijet     | 15.03.2019. 11:52 |

Etiopski istražni tim stigao u Pariz

FENA Internet

NAJROBI, 15. marta (FENA) - Etiopski tim koji istražuje pad aviona na letu ET302 do Najrobija u kome je poginulo 157 ljudi, doputovao je u Pariz i tu su crne kutije aviona pregledane, saopćila je u petak etiopska nacionalna aviokompanija.

-Etiopska delegacija predvođena glavnim istražiteljem Biroa za istragu nesreća  stigla je u prostorije Francuske istrage sigurnosti (BEA), i istražni proces je pokrenut u Parizu - objavio je  Ethiopian Airlines u tweetu.

Francuska agencija za istragu avionskih nesreća u četvrtak je primila dvije crne kutije čije će podatke istražitelji analizirati kako bi ustanovili uzrok nedjeljnog pada aviona. Letjelica je pala na polje nekoliko minuta nakon uzlijetanja.

Agencija je u tweetu objavila fotografiju crne kutije koja sadrži ključne podatke vezne za nesreću. Istražitelji će također analizirati glasovni snimak koji bi trebao otkriti detalje razgovora između pilota i kontrolora leta.

Zemlje širom svijeta, među kojima i Sjedinjene Države, koje su u početku pokazivale suzdržanost, suspendovale su letove svojih aviona tipa Boeing 737 MAX 8. S obzirom na to da je riječ o relativno novom modelu, samo 371 takav avion je u upotrebi, ali je naručeno još 5.000 aviona tog tipa, što znači da su finansijske posljedice ogromne, prenosi Reuters.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam poginulih kada je trkaći automobil udario u publiku u Šri Lanki

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu