Kultura     | 21.03.2019. 21:15 |

TKT FEST počinje na Svjetski dan pozorišta

FENA Saopćenje

TUZLA, 21. marta (FENA) - Teatar kabare Tuzla najavio je danas da će od 27. marta do 2. aprila ove godine biti tradicionalno organiziran internacionalni, teatarski festival XVII TKT-FEST-Dani akademskog teatra 2019.

Na pres-konferenciji obratio se Vlado Kerošević, umjetnički voditelj Teatra kabare Tuzla, koji je pored bogatog i zanimljivog ovogodišnjeg repertoarskog sadržaja istakao kako će na tom Festivalu mlade glumačke snage iz regiona, s pet različitih akademija, imati priliku zaigrati i zajedno na sceni ali i sa starijim i iskusnijim glumcima.

Srđan Vukadinović, tvorac pozorišno dokumentarne izložbe Teatarska stranica posvećenoj 50 godišnjici umjetničkog rada Zijaha Sokolovića, motom Festivala Kreativno utočište mladih istakao je važnost suradnje Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli i Teatra kabare kao mjesto gdje mladi mogu napraviti svoje prve profesionalne korake i koje predstavlja jedini prostor za mlade glumce gdje mogu predstaviti svoje glumačke kreacije.

Na pres-konferenciji su prisustvovali i Damir Altumbabić, Damir Mahmutović, Amna Jahić, Ivana Milosavljević te sudenti produkcije koji sudjeluju u organizacijsko-produkcijskoj realizaciji Festivala ali i studenti treće godine ADU u Tuzli koji će svojim igranjem Odiseje autora Homera, u režiji Vlade Keroševića, svečano otvoriti 17.TKT Fest.

TKT Fest je jedinstvena, međunarodna, teatarska manifestacija koja se u povodu Svjetskog dana teatra u gradu Tuzli, Federaciji BiH, a i u BiH događa, a koja okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente Akademija, kako iz BiH, tako i iz ostalih zemalja regije, a i šireg europskog prostora.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla. Sponzor Festivala su: Cvjećara ‘’Ruža’’ Miladije i Zdravljak Saranda, Tuzla, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta