Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 15:37 |

UN - Godišnji troškovi nasilja nad ženama i u porodici u BiH oko 65 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Nakon tri godine implementacije, prošle semice su predstavljeni ključni rezultati projekata "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici" i "Sprovođenje normi, mijenjanje stavova", koje UN Women provodi u saradnji s Gender centrima Vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i organizacijama civilnog društva.

Najviše pažnje učesnika i učesnica izazvala je analiza troška nasilja u BiH, procijenjena godišnje na 65 miliona KM, a na osnovu 3.000 prijavljenih slučajeva nasilja u šest lokacija obuhvaćenih istraživanjem tokom 2016. i 2017. 

U prezentaciji te analize objašnjeno je da procijenjeni troškovi usluga, koje obuhvataju rad centara za socijalni rad, policije, pravosuđa i zdravstvenog sektora, te specijalizovanih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva, iznose 29 miliona KM godišnje, dok ostatak multisektorskog troška ide na teret preživjelih, kroz troškove puta, savjetovanja, lijekova, ali i smanjene mogućnosti da ostvaruju prihod tokom procesa oporavka od izloženosti nasilju u porodici.

Organizatori su napomenuli da veliki broj neprijavljenih slučajeva porodičnog i nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini te brojke čini još alarmantnijim.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders istakao je da su tim projektom željeli transformisati tradicionalne stereotipe o muškosti, kao i da je 6.000 mladih iz 40 srednjih škola u BiH uključeno u program prevencije, s posebnim fokusom na dječake, dok je više od 1.200 profesionalaca edukovano o standardima za sprečavanje i postupanje u slučajevima nasilja.

Navedeno je da se od ratifikacije Istanbulske konvencije, u nepunih pet godina, radilo na usklađivanju zakonodavnog okvira i politika koje definišu oblast nasilja nad ženama gdje su 32 lokalne politike usklađene s propisima iz Konvencije.

Stručnjaci i stručnjakinje u oblasti sprječavanja nasilja u porodici još jednom su ponovili da krivični postupci traju dugo uz nedostatak besplatne pravne, psihosocijalne i medicinske pomoći. Sudska praksa često zavisi od samih sudija jer ne postoji mehanizam za ujednačavanje primjene zakona.

Profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Džamna Duman poručila je da nepostojanje sistemskog pristupa u implementaciji postojećih zakonskih rješenja, kao ni djelotvornih reakcija institucija na slučajeve nasilja, predstavlja odgovornost države za nečinjenje.

- Postoji iskonski strah od sistema, porazno je da se žrtve boje institucija u vlastitoj zemlji - rekla je Duman.

SOS telefoni za žrtve nasilja u porodici u oba entiteta preusmjerava pozive u lokacijski najbliže Sigurne kuće, kojih u Bosni i Hercegovini ima osam. Ipak, u Federaciji BIH još se čeka na usvajanje Pravilnika o osnivanju i finansiranju Sigurnih kuća, koje više od 20 godina vodi nevladin sektor, oslonjen da dobru volju donatora, saopćeno je iz UN Women.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu