Kultura     | 29.03.2019. 13:23 |

Ohrabrujući rezultati novih arheoloških istraživanja na banjalučkom Kastelu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. marta (FENA) - Već u prvim danima novog istraživanja na banjalučkoj tvrđavi Kastel došlo je do ohrabrujućih podataka koji potvrđuju pradavno nastanjivanje ovog, vrijednog arhološkog lokaliteta, naveli su članovi arheološkog tima koji, uz podršku Grada, provode nova istraživanja na toj lokaciji.

Projektom "Primjena savremene metodologije u arheologiji" predviđeno je snimanje lokaliteta Kastela geofizičkim metodama koje će omogućiti uvid u stanje lokaliteta, odnosno dati pregled situacije potencijalnih arheoloških lokacija za iskopavanje neinvazivnom metodom.

Kako su istakli iz Muzeja, arhološki tim je zadovoljan preliminarnim rezultatima geofizičkih snimanja, a svi dobijeni rezultati višednevnog rada bit će prezentovani po njegovom završetku.

U ranijim istraživanjima, na Kastelu su pronađeni brojni ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Po tim istraživanjima, najvjerovatnije su prvo utvrđenje (Kastra) sagradili Rimljani u drugom vijeku.

Novo istraživanje provodi Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa RS-a, Centrom za nove tehnologije "Viminacijum" Beograd te Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a.

Istraživanje finansira Grad Banja Luka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel