Svijet     | 01.04.2019. 08:52 |

AKP izgubila Ankaru, opozicija tvrdi da je pobijedila i u Istanbulu

FENA Internet

ANKARA. 1. aprila (FENA) - Turski predsjednik Tayyip Erdogan pretrpio je težak udarac nakon što je njegova vladajuća stranka AKP na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad glavnim gradom Ankarom po prvi put u gotovo dvije decenije, a opozicija tvrdi da je pobijedila i u Istanbulu, prenosi Euronews.

Turski mediji su javili da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Yavas osvojio jasnu pobjedu u Ankari, ali je u Istanbulu došlo do napetog finiša, gdje su i opozicija i AKP proglasili pobjedu.

AKP je saopćila da je bivši premijer Binali Yildirim pobijedio svog rivala iz CHP-a Ekrema Imamoglua sa samo 4.000 glasova u Istanbulu, dok je Imamoglu rekao da je imao 28.000 glasova više, uz samo 2.000 neizbrojanih.

Poraz u Istanbulu, gdje je Erdogan počeo svoju političku karijeru i ranije bio gradonačelnik, predstavljao bi simbolički šok za predsjednika.

U govoru u Ankari, Erdogan je nagovestio da je AKP možda izgubila kontrolu nad Istanbulom.

Turska ekonomija je u padu nakon valutne krize prošle godine kada je lira izgubila više od 30 posto vrijednosti. Nedjeljni izbori pokazali su da neki glasači kažnjavaju predsjednika zbog ekonomskih problema, javlja Euronews.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Ministrica Duraković nastavila posjet Turskoj s ciljem jačanje veza i suradnje u području obrazovanj

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu