Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 08:29 |

Field: Ponuda NATO-a za predavanje ANP-a je prilika, a ne prepreka za BiH

FENA Internet

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" britanski ambasador u BiH Matthew Field.

 

- Znam da postoje različita mišljenja o NATO-u, posebno po pitanju članstva. Ta odluka je u rukama građana BiH. Ali, ono o čemu govorimo sada je nastavak pozitivnog, konstruktivnog partnerstva kakvo i druge zemlje imaju sa NATO-om. Srbija je dobar primjer u ovom slučaju. Ova vrsta partnerstva može uključivati planiranje i upravljanje civilnim, kriznim i vanrednim situacijama, borbu protiv terorizma, cyber-sigurnost i istraživanja, a to je na BiH da odluči - kaže Filed.

Kada se jave razlike u mišljenjima, britanski ambasador očekuje da će se takva pitanja riješiti putem zrelog i konstruktivnog dijaloga između političara.

- Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, i sljedeći korak se treba odlučiti putem dijaloga, a ne zauzimanjem stavova. ANP nije članstvo - poručio je.

Što se tiče stranih uticaja u BiH, Field kaže da su sve zemlje dobitku zbog različitih vanjskih veza u međuzavisnom i globaliziranom svijetu.

- BiH je suverena zemlja, sposobna da određuje kako će se vezati sa drugima. Ono što je važno je da njeni lideri razvijaju odnose i donose odluke, uključujući i one finansijske prirode, imajući u vidu dugoročne interese zemlje i svih njenih građana - rekao je, između ostalog, ambasador Field za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Britanski ambasador Matthew Field dobio priznanje 'Prijatelj Memorijalnog centra'

Field zahvalio Vladi ZDK za podršku investiciji Adriatic Metalsa u Varešu

Cikotić i Field o intenziviranju saradnje BiH i UK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu