Regija     | 12.04.2019. 13:59 |

Srbija priprema lex specialis za rješenje kredita u švicarskim francima

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 12. travnja (FENA) - Srbijanski ministar financija Siniša Mali najavio je u petak da bi u nedjelju trebao biti postignut konačan dogovor o finalnoj verziji posebnog zakona kojim bi se kompromisno regulirali višegodišnji problemi građana zaduženih u švicarskim francima.

 "U nedjelju treba očekivati finalni dogovor i finalnu verziju nacrta zakona koji bismo onda usvojili u vladi početkom tjedna", rekao je Mali novinarima u petak u Beogradu.

 Već polovicom sljedećeg tjedna taj bi se prijedlog zakona mogao naći pred zastupnicima u Skupštini Srbije uz zahtjev vlade da bude usvojen po žurnom postupku.

 Poseban zakon, lex specialis, koji se u Srbiji priprema za rješavanje problema građana zaduženih u švicarskim francima, bit će povoljniji za dužnike nego za banke, uz mogućnost otpisa glavnice kredita do 40 posto, koji će međusobno raspodijeliti država i bankarski sektor, doznaje se u petak u Beogradu.

 Zaduženi u švicarcima bankama duguju, prema posljednjim dostupnim podacima, još oko 540 milijuna eura.

 Danas je nastavljeno usuglašavanje prijedloga lex specialisa o kojem su već pregovarali država, bankari i dužnici, a na stolu je ponuda u kojoj će država sudjelovati u trošku s 15 posto pokrivene glavnice, a banke bi trebale oprostiti između 22 i 23 posto, uz dodatno olakšanje bankama za umanjenje poreza od dva do tri postotka koje nudi država, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu