Stranačke aktivnosti     | 12.04.2019. 16:19 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Saobraćajni udes koji se dogodio danas u jutarnjim satima, preko puta Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u kojem je vozač zbog infarkta miokarda, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u ogradu, ukazuje nam na svu apsurdnost stanja u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Naime, prema navodima očevidaca čekao se dolazak ekipe Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć zbog famoznog usmenog dogovora o raspodijeli primanja hitnih pacijenata sedmičnom podijelom na P-P (ponedjeljak-petak u Opštoj bolnici Abdulah Nakaš), čime se pokazuje sva bizarnost naslijeđene situacije u zdravstvu Kantona Sarajevo, koje je posljedica višegodišnjeg “vladanja” zdravstvom od strane jedne osobe.

Važeća zakonska regulativa FBiH (Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH) jasno kaže u članu 3. da “je svaka osoba obavezna u hitnim slučajevima pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj ili bolesnoj osobi u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima, te joj omogućiti pristup do najbliže zdravstvene ustanove”, a u ovom slučaju nesreća se dogodila samo nekoliko metara od KCUS-a, ali je povrijeđeni morao čekati vozilo Hitne medicinske pomoći.

“Opravdanje” ovakvog postupka je žalosna konstatacija da je na snazi neutemeljena i usmena raspodjela rada urgentnih službi KCUS/Opšta bolnica.

Zahtijevamo od direktora Hitne medicinske pomoći da se očituje, na osnovu koje pisane odluke vrši trijažu životno ugroženih pacijenata ili se to radi bez obzira na patologiju i hitnost, po usmeno dogovorenom sistemu podjele između Opšte bolnice i KCUS-a? Također pozivamo ministricu zdravstva Kantona Sarajevo da se očituje o određivanju radnog vremena zdravstvenih ustanova u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i konačno ukine nakaradno uspostavljen sistem još 2016. godine.

Ukoliko se pokaže da je i u ovom slučaju ugrožen život pacijenta ovim besmislenim putešestvijama teško bolesnih/povrijeđenih pacijenata, tražimo odgovornost svih odgovornih krivaca za ovakvo neodrživo stanje u zdravstvu KS.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu