Svijet     | 13.04.2019. 13:37 |

Conte: Vojna intervencija ne može biti rješenje u Libiji

FENA Internet

MILANO, 13. aprila (FENA) - Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je da bilo kakva strana vojna intervencija u Libiji neće riješiti posljednji sukob u italijanskoj bivšoj koloniji, upozoravajući da bi to moglo izazvati novi egzodus izbjeglica preko Mediterana.

Snage s istoka Libije pod komandom Khalife Haftara pokrenule su ofanzivu u cilju osvajanja prijestonice Tripolija, ali su trupe lojalne međunarodno priznatoj vladi premijera Fayeza al-Serraja do sada uspijevale da ih zadržavaju u napredovanju.

- Vojna opcija ne može biti rješenje - izjavio je Conte za dnevne novine Il Fatto Quotidiano u intervjuu objavljenom u subotu

 Kazao je da bi se razgovori u kojima učestvuju sve strane u sukobu trebali organizirati u cilju prekida borbi, koje su prinudile najmanje 45.000 stanovnika Tripolija da napuste domove.

Italija, koja je značajan akter u naftnom sektoru nemirne sjevernoafričke zemlje, podržava  al-Serrajovu vladu.

Conte je izjavio da bi svaka potencijalna vojna intervencija mogla prinuditi brojne Libijce da bježe preko Mediterana prema južnoj Evropi. Libija se trenutno koristi kao polazna tačka za migrante iz subsaharskih zemalja.

- Postoji ozbiljan rizik da bi mogla izbiti humanitarna kriza - kazao je.

Aktuelna italijanska vlada u više je navrata kritikovala intervenciju NATO-a iz 2011. koja je dovela do svrgavanja dugogodišnjeg libijskog čelnika Muammara Gaddafija, tvrdeći da je stvorila haos i nesigurnost u zemlji i  da nije dionijela mir, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu