Svijet     | 16.04.2019. 16:07 |

Füssenich: Radovi na opravci šteta na Notre Dameu mogli bi potrajati decenijama

FENA Internet

KÖLN, 16. aprila (FENA) - Vodeći arhitekta zadužen za brigu nad Kelnskom katedralom tvrdi da bi mogle proći decenije da se poprave štete izazvane golemim požarom u katedrali Notre Dame.

Peter Füssenich, koji nadzire građevinske radove u gotskoj katedrali u njemačkom gradu, izjavio je u utorak za emitera programa RTL da će "sasvim sigurno trebati godine da se u potpunosti poprave štete izazvane ovim užasnim požarom". 

Kelnska katedrala teško je oštećena u Drugom svjetskom ratu, i radovi na njenoj opravci još su u toku, više od 70 godina nakon rata.

Füssenich je nazvao požar u pariškoj katedrali tragedijom "evropskih dimenzija" jer su brojne crkve i katedrale širom kontinenta inspirisane francuskim crkvama. Kazao je da, "kada je položen zadnji kamen u Notre Dameu, prvi je bio položen u Kölnu, i zato nas ova tragedija itekako pogađa".

Kako je kazao Füssenich, drveni krov Kelnske katedrale zamijenjen je čeličnim okvirom u 19. stoljeću, što znači da bi požar na tom objektu bio manje razoran, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Požar kod Šibenika od ponedjeljka ujutro gase i dva kanadera

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu