Svijet     | 24.04.2019. 12:49 |

Izraelska vojska uništila kuću Palestinca optuženog za ubistvo dva Izraelca

FENA Internet

RAMALLAH, 24. aprila (FENA) - Izraelska vojska u srijedu je uništila kuću Palestinca optuženog da je u martu ubio dvojicu Izraelaca na Zapadnoj obali.

Palestinske snage sigurnosti saopćile su da su vojnici bombardiranjem uništili kuću Omara Abu Laile u selu Zawiya, zapadno od Salfita.

Izrael je optužio Abu Lailu da je izveo nasilnu operaciju u blizini naselja u Salfitu 16. marta u kojoj su ubijeni vojnik i rabin.

Izraelska vojska ubila je Abu Leilu u oružanom sukobu nakon što je tragala za njim tri dana.

Vojska je odlučila je da uništava kuće Palestinaca koje optužuje za izvođenje napada na izraelske ciljeve na Zapadnoj obali, što Palestinci smatraju kršenjem međunarodnog prava.

S druge strane, 27 Palestinaca ranjeno je u sukobima koji su izbili u jutarnjim satima u srijedu s izraelskom vojskom u gradu Nablusu.

Sudeći po medicinskim timovima Društva palestinskog Crvenog polumjeseca, sedam Palestinaca ranjeno je gumenim mecima, uključujuči i dvojicu koji su pogođeni u glavu i prebačeni u bolnicu na medicinski tretman.

Oko 1.500 doseljenika tokom dana ušlo je u Josephovu grobnicu uz intenzivnu zaštitu izraelskih vojnika kako bi obavljali vjerske rituale, u pratnji članova Knesseta iz vladajuće stranke Likud, saopćili su palestinski izvori.

Josephova grobnica destinacija je za hiljade Izraelaca, gdje održavaju molitve i judaističke vjerske rituale na grobu poslanika Josepha, jedanaestom sinu poslanika Jacoba.

U sličnom dešavanju, Udruženje palestinskih zatvorenika izvijestilo je da je izraelska vojska uhapsila šestoricu Palestinca tokom racija u gradovima Tulkarmu i Bethlehemu na Zapadnoj obali. Izraeska vojska provodi skoro svakodnevne racije i hapšenja na Zapadnoj obali u okviru potraga za "traženim" Palestincima, dok palestinska strana tvrdi da se u takvim akcijama često maltretiraju civili, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Tuzli održan skup podrške narodu Palestine (VIDEO)

U Tuzli održan skup podrške narodu Palestine

Izrael uhapsio Palestinca osumnjičenog za bombaške napade u Jerusalemu

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'