Kultura     | 24.04.2019. 17:11 |

Sedmi Dječiji festival 'Moj izbor je turski' u Areni Zenica

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Sedmi dječiji festival, na kojem se očekuje dolazak oko 6.500 učenika osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik, bit će održan sutra u Areni Zenica u organizaciji Instituta Yunus Emre.

Dječiji festival bit će održan pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske te Ambasade Republike Turske u BiH.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc na današnjoj konferenciji za medije je istakao značaj održavanja Festivala prvenstveno zbog kontinuiranosti, jer se u BiH održava već sedam godina uz pomoć brojnih organizacija, institucija i firmi iz BiH i Turske.

Smatra da je program "Moj izbor je turski" u okviru kojeg se održava Festival, vrlo značajan u kontekstu ulaganja, jer će veliki broj mladih moći raditi u turskim institucijama i firama.  

- Na ovaj način se djeca druže, razmjenjuju iskustva, jer su kultura i jezik ono što spaja dvije države - pojasnio je ambasador.

Direktor Instituta Yunus Emre u BiH Mehmet Akif Yaman je, najavljujući bogat program Festivala, kazao da je to finalni program godišnjih aktivnosti organiziranih u okviru aktivnosti "Moj izbor je turski" koji Institut Yunus Emre provodi u BiH od 2011. godine.

Istakao je da taj projekt nije ograničen samo na učenje turskog jezika, već razvijanje socijalnih vještina kod djece, bratimljenje škola i posjetu djece iz BiH Turskoj.   

- Ove godine imamo učenike - diplomate koji izučavaju jezik već osam godina, tako da ćemo im sutra, između ostalog, dodijeliti diplome - dodao je.  

Yaman je kazao da su ranijih godina na Festivalu ugostili veliki broj zvijezda, a da će ove godine, pored čarobnjaka i predstave, djecu zabavljati i pjevač Dženan Lončarević.

Direktor za kulturu, umjetnost i projekte pri Institutu Yunus Emre u Ankari Hasan Kocabiyik govorio je o historijatu tog instituta ističući da u BiH djeluje već deset godina.

Naglasio je da je rad Instituta fokusiran na obrazovanje na turskom jeziku i kulturne aktivnosti, te da je održavanje Festivala jedna od najznačajnijih aktivnosti, jer podržavaju kulturnu razmjenu između BiH i Turske.   

Direktor ZiraatBank BH Yusuf Dilaver, koja je sponzor ovogodišnjeg Festivala, kazao je da žele motivirati učenike da uče turski jezik, kako bi jednog dana mogli biti uposlenici te banke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu