Servisne informacije     | 30.04.2019. 11:27 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Svim vrijednim i čestitim radnicima u Bosni i Hercegovini, koji pošteno zarađuju svoj hljeb, Platforma za progres čestita Međunarodni praznik rada 1. maj.

Sindikalno organizovanje u našoj zemlji počelo je osnivanjem Glavnog radničkog savjeta za Bosnu i Hercegovinu 27. augusta 1905. godine. Sindikalni pokret danas nije u dobrom stanju, posebno kada imamo u vidu netransparentan način djelovanja rukovodstva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Čestiti bosanskohercegovački radnici zaslužuju da Savezom samostalnih sindikata BiH upravljaju osobe koje to ne rade iz ličnih interesa i koje same sebi ne određuju astronomski visoke plate iz sindikalnih članarina, a ne umiju objasniti čime se tačno bave.

Sve aktere koji potcjenjuju ili nedovoljno cijene radnička prava u Bosni i Hercegovini pozivamo da se uozbilje i doprinesu zaštiti tih prava, uz napomenu da svi kreiramo okruženje u kojem će raditi naša djeca. Nije zakonito da radnici u proizvodnim i uslužnim djelatnostima, zbog straha od gubitka posla, rade za minimalne plate nedovoljne za osnovne potrebe, i to po šest ili sedam dana u sedmici, bez prava na minimalni godišnji odmor, bez plaćenih poreza i doprinosa.

Nije prihvatljivo da se pojedini privatni poslodavci ponašaju kao robovlasnici i manipulišu strahom obespravljenih radnika prijeteći im da će izgubiti posao ako se budu žalili na kršenje Zakona o radu.

Nije pristojno da naši penzioneri, koji su čestito zaradili svoje penzije, ne mogu živjeti od tih penzija.

Izborimo se zajedno za pristojno sindikalno organizovanje i za zaštitu prava svih onih koji u ovoj zemlji marljivo i čestito rade, a takvih je većina.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu