Bosna i Hercegovina     | 06.05.2019. 12:42 |

Uz 'Ramazanski vozić' u Goraždu dočekan mubarek mjesec

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. maja (FENA) - Ramazan je u Goraždu dočekan na simboličan način. Zahvaljujući grupi roditelja koji su inicirali ideju, dolazak odabranog mjeseca po prvi put obilježen je uz "Ramazanski vozić“.

Obučeni u duhu vjere i tradicije, ulicama grada prošetali su najmlađi noseći u rukama "fenjerčiće“, baterije i lampe. Prethodno su u pratnji svojih roditelja, učenjem Fatihe odali počast ubijenoj djeci Goražda tokom proteklog rata, a potom su uz učenje ilahije o ramazanu, prodefilovali od spomenika do harema džamije Kajserije.

Imam džamije Harun ef. Efendić ističe kako je posebno radostan što su dolazak mubarek ramazana najavili najmlađi stanovnici.

- Grupa čestitih roditelja došla je na ovu ideju kako bi dodatno uljepšali ramazan. Najveći ukras koji čovjek inače ima su naša djeca, koja su u tradicionalnoj odjeći prošetala ulicama grada ukazujući na ljepotu ramazana. Uljepšali su nam džamijski ambijent i ramazanski ambijent i nadam se da će ovo postati lijepa tradicija - kazao je ef. Efendić.

Delila Klovo-Kajić, koja je inicirala ideju koja je potom prihvaćena od grupe roditelja, zadovoljna je kako je sve proteklo.

- Zajedno s našim najmlađima dočekali smo ramazan i to nam je i bio cilj da djeca osjete tu radost. Više od 150 mališana je učestvovalo, mame su se organizirale i pripremile osvježenje i slatkiše, a imam je održao prigodno predavanje o ramazanu. Nadam se da će nas naredne godine biti još više - istakla je Klovo-Kajić.

Prvi iftar u Goraždu večeras će označiti top s izletišta Rorovi koji je ovom gradu prošle godine poklonio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji će ovim povodom i večeras biti u gradu na Drini.        

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća uručio novčane bonove socijalno ugroženim obiteljima

Mladi doprinose kvaliteti razmazanskih aktivnosti u Prnjavoru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu