Magazin     | 09.05.2019. 09:46 |

Matica hrvatska i Galerija Aluminij dovode 'Vatrene' u Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Izložba fotografija pod nazivom "Ljeto vatreno" bit će otvorena u četvrtak, 16. svibnja, u Galeriji Aluminij u Mostaru u 20 sati, u sklopu Mostarskog proljeća 2019.

Postav "Ljeto vatreno" čini izbor iz fotografskoga opusa službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza Drage Sopte s prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

"Uvrštavanjem u program ovogodišnjega Mostarskog proljeća predstavljanje knjige Zlatka Dalića, potom i ove izložbe, Matica se željela još jednom nakloniti povijesnomu uspjehu hrvatskoga športa i hrvatske nogometne vrste. Rijetki su trenuci kao oni koje su nam Vatreni priredili prošloga ruskog užarenog ljeta, trenuci koji zauvijek ostaju u povjesnicama", kazala je glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

U kataloškomu predgovoru sportska novinarka Tanja Vučić-Tomić ocijenila kako "jedna od najljepših športskih priča u povijesti hrvatskoga športa, ispričana kroz objektiv Drage Sopte, stavlja neizbrisiv pečat na povijesne hrvatske trenutke u Rusiji".

"Soptine su fotografije svjedočanstvom naraštajima koji dolaze. Svjedočanstvo koje ne blijedi", ustvrdila je Vučić-Tomić.

Direktor Galerije Aluminij Darko Juka na postavljanje "Ljeta vatrenog" gleda kroz prizmu izložbe "Asovi u objektivu" Dane Anders kojom je zaključena lanjska izlagačka sezona.

"Kroz ova fotografska zasvjedočenja vrhunskih postignuća hrvatskih športaša, nakon Čilića i Dodiga, u ranijim godinama i izložbama iz povijesti Zrinjskoga, sada do Vatrenih, otvaramo vrata kulturnih ustanova značajno široj populaciji, pozivajući u red naše publike i one drage ljude kod kojih neka druga vrsta umjetničkoga izričaja, uobičajenija u našemu djelovanju, ne bi pobudila zanimanje", kazao je Juka.

Napomenuo je kako će Galerija Aluminij ugostiti nešto manje od 40 Soptinih fotografija koje bilježe i neke izazovno dramatične i neke anegdotske trenutke sa samoga prvenstva, ali i svjedoče onu eksploziju nacionalnoga oduševljenja tijekom zagrebačkoga dočeka Vatrenih, priopćeno je iz Aluminija.

Drago Sopta, rođen u Zagrebu 1970., fotografijom se počeo baviti sredinom 1990-ih. U Jutarnjemu listu radio je od 1998. godine, a 2007. prešao je u agenciju Cropix, bilježeći sve nastupe hrvatske nogometne vrste na europskim i svjetskim prvenstvima, ovjekovječivši i najsjajnije hrvatske trenutke na Olimpijskim igrama. Početkom 2013. postaje službeni fotograf HNS-a.

Dobitnik je tri nagrade Hrvatskoga zbora sportskih novinara, i to 2003. za najboljega športskog fotoreportera, a 2009. i 2018. za najbolju športsku fotografiju godine. U izboru Međunarodne udruge sportskih novinara osvojio je 4. mjesto za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložba radova babe Penavuše otvorila ovogodišnje Mostarsko proljeće

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promocija knjige 'Strateško komuniciranje država' na Mostarskom proljeću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu