Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 11:03 |

Međusobna tolerancija i solidarnost preduvjet za jačanje kvalitete porodice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" Kantona Sarajevo dalo je podršku afirmaciji obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice, ukazujući na ulogu, značaj i odgovornost koju ima porodica u društvu.

U saopćenju za javnost ta ustanova podsjeća da, kao najznačajnija zajednica, porodica raspolaže snagama kojima njeguje i čuva njene članove te podstiče i jača njihov rast i razvoj, osiguravajući na taj način dobrobit svojih članova a samim tim i društva u cjelini.

- Porodica je i faktor i korisnik društvenog razvoja i napretka zbog čega je centar društvenog života i ima veliku ulogu i odgovornost u zajednici. Međutim, svjedoci smo da je porodica, i kao takva, izložena raznim uticajima te da se susreće sa raznim rizicima, poteškoćama i problemima koji je dovode u stanje disbalansa pa čak i krize - ističe se.

Ocjenjuje se da jačanjem porodičnih vrijednosti i vlastitim doprinosom u identifikaciji uzroka i potreba, svako od nas može doprinijeti kvalitetnijem povezivanju i međusobnom osnaživanju cijele porodice te društva u cjelini.

Međusobna tolerancija, komunikacija, spremnost na pozitivne promjene, solidarnost u potrazi za boljim rješenjima i kvalitetom porodičnog života, posvećenost i otvorenost, nužan su preduvjet na putu iznalaženja rješenja za jačanje unutarporodičnih potencijala i za postizanje boljeg standarda te poboljšanja kvalitete života porodica.

- Motivisani ostvarivanjem općih i trajnih ciljeva obilježavanja Međunarodnog dana porodice, pozivamo institucije i profesionalce koje tretiraju porodicu da zajedničkim snagama i aktivnostima  potaknemo djelovanje u korist porodice i pružimo podršku u uvažavanju porodičnog života - naglašava se u saopćenju.

Zaključuje se da jačanjem društvene svijesti o važnosti porodičnih vrijednosti, usmjeravanjem ljudskih i institucionalnih kapaciteta za ublažavanje negativnih efekata promjena koje sa sobom nosi savremeno društvo, te njegujući porodične vrijednosti i snage zajedno možemo doprinijeti razvoju uspješne i funkcionalne porodice, jer samo kao takva porodica može biti temelj i vodilja ka sretnom i socijalno stabilnom društvu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zbog povećanja broja razvoda pokrenut program 'Predbračno savjetovanje'

Novi projekti Porodičnog savjetovališta KS u povodu 22 godine postojanja

Forum teatar - Online kreativna radionica za Međunarodni dan porodice

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'