Svijet     | 17.05.2019. 17:19 |

Revoluciona garda Irana - Naše rakete mogu pogoditi američke brodove

FENA Internet

TEHERAN, 17. maja (FENA) - Zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Irana Mohammad Saleh Jokar tvrdi da bi iranske rakete kratkog dometa mogle dosegnuti američke ratne brodove u Zaljevu te da Sjedinjene Američke Države ne mogu sebi priuštiti novi rat, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

Komentari dolaze u danima "zveckanja oružjem" između Teherana i Washingtona, pooštrenih američkih sankcije te povećane vojne prisutnost u regiji, što SAD opravdava prijetnjama Irana, prenosi agencija Reuters.

Iran je optužio SAD za "psihološki rat", a vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio da Teheran neće pregovarati o novom sporazumu nakon što Washington prekine pakt o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

- Čak i naše rakete kratkog dometa lako mogu doprijeti do [američkih] ratnih brodova u Zaljevu. Amerika ne može priuštiti troškove novog rata, zemlja je u lošoj situaciji u smislu radne snage i socijalnih uvjeta - izjavio je Jokar.

U međuvremenu je visoki iranski vojni dužnosnik optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa za nepoštenje, izvijestila je druga poluslužbena novinska agencija Mehr.

- Postupci američkih vođa u vršenju pritiska i pokretanju sankcija ... dok govore o razgovorima isto su kao držati pištolj na nekome i tražiti njegovo prijateljstvo i pregovore - rekao je Rasoul Sanai-Rad, politički zamjenik zapovjednika oružanih snaga, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu