Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 13:25 |

GSS organizira humanitarnu akciju za nabavku vozila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) – Udruženje Marathon Sarajevo i GSS – Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo organiziraju humanitarnu akciju pod nazivom „Nabaci 5 za Šmekija - Vienna Run4Lifestyle 10k Night Run“.

- Cilj je da prikupimo sredstva za kupovinu polovnog terenskog vozila koje je ekipi GSS-a potrebno za prijevoz i treniranje njihovog četveronožnog člana Šmekija – navedeno je u saopćenju.

Gorska služba spašavanja stanica Sarajevo je dobrovoljna, humanitarna i neprofitna služba javnog karaktera.

Specijalizirana je za potragu i spašavanje sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje.

To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, u poplavama, divljim vodama i pod vodom, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.).

Već 65 godina Motivacija GSS je samo jedna - a to je spasiti nekome život. U toku godine zabilježe u prosjeku 200 akcija. Svi članovi ekipe, njih 92 daju svoj doprinos na volonterskoj osnovi.

U svom radu susreću se sa brojnim izazovima, a jedan od izazova je osigurati sredstva za operativne troškove, te članovi ekipe nerijetko finansiraju akcije iz vlastitih sredstava.

 - Naša zvijezda Šmeki je vrijedni spasilac, koji, kako kažu, može zamijeniti 30 ljudi na terenu. Pomozimo Šmekiju da trenira i uči, da bi on pomogao u spašavanju života – stoji u apelu GSS-a.

Prijave za trku Vienna Run4Lifestyle 10k Night Run su do 7. juna, a takmičenje će biti održano 14. juna ove godine. Informacije su dostupne na web stranici www.sarajevomarathon.ba ili facebook stranici Gorska Služba Spašavanja, Sarajevo - Mountain Rescue Service, Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili tri državljanke Velike Britanije na području Čvrsnice

GSS u Donjim Rujanima kod Livna pronašao beživotno tijelo 66-godišnjaka

Nestala starica pronađena mrtva na području Roškog polja pored Tomislavgrada

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti