Svijet     | 08.06.2019. 12:24 |

Iran optužuje Sjedinjene Države za 'isprazne' ponude

FENA Internet

TEHERAN,  8. juna (FENA) - Dodatne sankcije koje su Sjedinjene Države nametnule Iranu pokazuju da ponuda Washingtona za razgovore nije iskrena, izjavio je u subotu portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Američke sankcije iranskoj najvećoj petrohemijskoj holding grupi objavljene u petak, zbog indirektne podrške iranskoj Revolucionarnoj gardi, imaju za cilj prekinuti izvore finansiranja elitne iranske vojne sile, ali brojni analitičari smatraju da to uglavnom ima simboličan značaj.

Američki predsjednik Donald Trump u ovom je mjesecu izjavio da će biti voljan da održi razgovore sa zvaničnicima Islamske Republike.

 - Trebalo je pričekati samo jednu sedmicu da se potvrdi da su priče američkog predsjednika o razgovorima s Iranom isprazne. Američka politika maksimalnog pritiska poražena je politika - navodi Mousai u izjavi za javnost.

Napetosti su u porastu između Irana i Sjedinjenih Država u posljednjim sedmicama, nakon što je Washington poslao nove vojne snage na Bliski istok, uključujući nosače aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, prenosi Reuters. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu