Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 17:31 |

U kampanji 'Euromelanoma 2019' pregledani zaposlenici KCUS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) pregledali su, u okviru kampanje 'Euromelanoma 2019', uposlenike te zdravstvene ustanove. Pregledani su mladeži i lezije sumnjivi na karcinom kože.

Kampanja je organizirana u saradnji s Udruženjem za prevenciju i borbu protiv raka kože 'Melanoma u BiH', zajedno s partnerima, u povodu obilježavanja Evropskih dana borbe protiv raka kože i negativnog utjecaja UV zračenja.

Šefica Klinike za kožne i venerične bolesti prof. dr. Emina Kasumagić - Halilović istakla je da KCUS tu vrstu kampanje provodi nekoliko godina u kontinuitetu, ali da je ovo prvi put da se pregledaju uposlenici.

- Odlučili smo provesti akciju koja će biti namijenjena pregledu kolega. Smatramo da je to važno, u cilju prevencije malignih tumora. Ovo je prvi put da se na organizovan način omogući ta vrsta pregleda radnika KCUS - pojasnila je prof. dr. Kasumagić - Halilović.

Mr. sci. dr. Hana Helppikangas ističe da je za devet godina, u okviru te kampanje, pregledano više od 10.000 građana i da je spašeno desetine ljudskih života.

- Ove godine odlučili smo pregledati naše uposlenike jer mi, koji radimo u zdravstvu, obično zanemarimo svoje zdravlje. Ovakva vrsta pregleda je važna, jer svaka opekotina u djetinjstvu može kasnije dovesti do karcinoma kože. Naša obaveza je da pričamo o prevenciji i o melanomu koji najčešće nastaje iz mladeža. Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma. U slučaju ako nije dijagnosticiran na vrijeme, metastaze se šire po tijelu - navela je dr. Helppikangas.

Po riječima generalne direktorice KCUS prof. dr. Sebije Izetbegović, KCUS već nekoliko godina učestvuje u tom projektu.

- Kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze, osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. Pacijenti su osviješteni upravo zahvaljujući takvoj akciji. Takve kampanje nekome mogu spasiti život. Tokom današnje akcije otkriveno je nekoliko sumnjivih promjena na koži, kod određenog broja pregledanih - rekla je prof. dr. Izetbegović.

Pres služba KCUS saopćila je da će, kako kaže prof. Izetbegović, kampanja biti nastavljena i 15. juna, kad će besplatno pregledati mladeže i lezije sumnjive na karcinom kože uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH jer ta populacija spada u rizičnu grupu stanovništva zbog stalne izloženosti vanjskim uvjetima rada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

KCUS - Nabavka citostatika u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja

Prezentiran Projekt 'Praćenje kasnih posljedica djece i mladih izliječenih od raka'

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel