Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 13:45 |

Gornjovakufsko udruženje „Zdrava malina“ u projektu čišćenja rijeke Voljišnice

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 19. juna (FENA) - Čišćenje korita rijeke Voljišnice je u završnoj fazi, a sve planirane aktivnosti realiziraju se predviđenom dinamikom, kazala je Feni predsjednica Udruženja „Zdrava malina“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja Naila Čaušević.

-Projekt finansira Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK- a, a značajnu podršku pružila je i Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Očišćeno je korito Voljišnice u dužini jednog kilometra, i proširen lokalni put do naselja Voljice - naglasila je.

Po njenim riječima, postavljen je i šadrvan na raskrnici Gaj-Osridak-Voljice, i uklonjene mnoge divlje deponije, koje su se nalazile uz obalu rijeke.

-U saradnji sa SRD „Vrbas“ postavljene su table s upozorenjem o zabrani bacanja smeća i ribolova, s obzirom da je Voljišnica prirodno mrijestilište. Urađena su i dva podvodna propusta, i uz rijeku zasađeno petnaest stabala breze - istaknula je.

Zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu, kao i Upravi preduzeća „Srednjobosanske šume“, koje je besplatno ustupilo mašine i kamione, potrebne za rad na terenu.

Pozvala je stanovnike tog dijela grada da čuvaju okolinu, i da ne bacaju smeće i otpad u rijeku "koja je neprocjenjivo bogatstvo, i nešto što je odavno postalo sastavni dio života na ovim prostorima". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

Pokrenuto šest novih biznisa u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu