Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 14:07 |

Mahmutović: Bošnjaci zatražili brisanje smrtne kazne iz Ustava RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. jula (FENA) - Dopredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović potvrdio je danas za Fenu da su pokrenuli ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava RS-a, koji se tiče smrtne kazne.

- Gotovo smo sigurni da će taj zahtjev biti uvažen tako da će biti brisana smrtna kazna iz Ustava RS – rekao je Mahmutović.

Podsjetio je da je Protokolom 13, uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zatraženo da se ukine smrtna kazna u svim okolnostima.

Ocijenio je da su bile neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti u tom bh.entitetu da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a nisu željeli ukidanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, odnosno usvajanje 29 amandmana na Ustav RS-a, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

- Sada imamo mišljenje Evopske komisije o spremnosti BiH za pristupanje EU u kojem piše da se smrtna kazna mora ukinuti kako bi BiH počela pregovore - rekao je Mahmutović za Fenu.

U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Većina delegata u Klubu Bošnjaka želi amandmanom na Ustav FBiH unaprijediti imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

Vijetnamska milijarderka osuđena na smrt zbog prevare od 44 milijarde dolara

Vučević: Nova vlada Srbije će razmotriti inicijativu o vraćanju smrtne kaznene

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu