Najave     | 07.07.2019. 14:49 |

Općina Centar podržala projekt 'Čepoćilim' koji će biti postavljen na Ciglanama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Umjetnički eksponat „Čepoćilim“, koji je napravljen od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima, bit će postavljen kao stalna postavka u sarajevskom naselju Ciglane, kod kosog lifta. Svečana promocija projekta je u ponedjeljak, 8. jula.

Općina Centar, na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, je dala podršku ovom projektu iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša.

Projekt „Čepoćilim“ je urađen s ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovirajući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način - saopćeno je iz Općine Centar. 

Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica-Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja ''Green Art'' koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

-Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i bosanski ćilim je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima - kaže umjetnica Alma Hrasnica-Dervišević.

Dodaje da zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje.

Projekt „Čepoćilim“ započet je prije nekoliko godina, a napravljen je od oko 25.000 plastičnih čepova i prikazan u Sarajevu povodom Svjetskog dana reciklaže. U njegovoj izradi učestvovalo je više od 700 sugrađana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel