Bosna i Hercegovina     | 30.07.2019. 10:33 |

Zajednica radioamatera Herceg Bosne slavi 26. rođendan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. srpnja (FENA) - Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) proslavit će 26. obljetnicu postojanja u Parku prirode Blidinje 3. kolovoza.

Radioamaterski susreti mjesto su gdje se uz radioamaterske teme sudionici upoznaju s novitetima iz svijeta tehnike. Na tradicionalnom okupljanju na Blidinju sudjelovat će veliki broj radioamatera iz BiH i Republike Hrvatske, najavili su organizatori.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne udruga je radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Djeluje od 1992. godine, a 1993. godine obavljen je registracija. Utemeljitelji Zajednice radioamatera Herceg Bosne bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane.

Zajednica radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija, a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečajeve i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio-tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima.

Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije te spašavali živote u nesrećama.

Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) obavila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tzv. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije, priopćeno je iz te udruge.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Na Blidinju održani 29.susreti radioamatera Herceg Bosne

Zajednica radioamatera Herceg Bosne proslavila 25. rođendan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu