Svijet     | 31.07.2019. 14:00 |

Hatami: Raketne probe su normalne vojne aktivnosti, provode se širom svijeta

FENA Internet

TEHERAN,  31. jula (FENA) - Iranski ministar odbrane Amir Hatami izjavio je u srijedu da je "normalno" za njegovu zemlju da testira rakete u okviru svojih vojnih aktivnosti, javili su iranski mediji, nakon što je Washington saopćio da je Teheran testirao raketu srednjeg dometa prošle sedmice.

Brigadni generalHatami nije eksplicitno potvrdio raketnu probu.

Američki vojni zvaničnik izjavio je prošle sedmice da je Iran lansirao balističku raketu srednjeg dometa koja je putovala oko 1.000 kilometara i dodao je proba ne predstavlja nikakvu prijetnju po američko osoblje niti za morske rute u regiji.

 - Takve stvari normalne su širom svijeta - navodi poluzvanična novinska agencija Isna Hatamijeve rijeći, nakon što je upitan o raketnoj probi.

Iranski ministar je  pojasnio da su istraživački programi oružanih snaga planski i provode se svake godine, uključujući i raketne probe.

Američki predsjednik Donald Trump u prošloj je godini povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015. godine, tvrdeći kako želi širi sporazum koji ne samo da limitira iranske nuklearne aktivnosti nego i ograničava njegov program balističkih projektila i osujećuje iransku podršku savezničkim snagama u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanu.

Trump je pooštrio sankcije Iranu u maju kako bi prekinuo njegov izvoz nafte.

Teheran je odbacio razgovore s Washingtonom o svojim vojnim kapacitetima, posebno o raketnom programu za koji Teheran tvrdi da je namijenjen u odbrambene i svrhe odvraćanja. Islamska Republika negira da su njeni projektili u stanju da nose nuklearne bojeve glave i tvrdi da je njen nuklearni program miroljubiv.

Iran je u subotu saopćio da su raketne probe dio njegovih odbrambenih potreba i da nisu usmjerene protiv bilo  koje druge zemlje, ne potvrđujući probu od srijede o kojoj su izvijestile Sjedinjene Države, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu