Kultura     | 11.08.2019. 10:32 |

Znanstvenici napravili votku od sastojaka iz Černobila

FENA Mladenka Krilic

ČORNOBYLJ, 11. kolovoza (FENA) - Ovih dana se na tržištu pojavila votka napravljena od žitarica, ali i vode iz zabranjene zone u Černobilu te je to prvi potrošački proizvod koji stiže iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane.

Ta neobična ideja sinula je na pamet profesoru Jimu Smithu s britanskog Sveučilišta u Portsmouthuna jer zajedno sa svojim kolegama znanstvenicima  već godinama radi u toj zabranjenoj zoni. Tako su se odlučili na jednoj farmi u zabranjenoj zoni uzgojiti žitarice za proizvodnju votke, prenose mediji.  

-Zamisao nam je bila iskoristiti zrnje kako bismo napravili alkoholno piće - otkrio je profesor koji je zajedno sa svojim kolegama proučavao na koji se način zemlja oporavlja od katastrofalne nuklearne nesreće.

A cijela priča nastala je s humanitarnim ciljem, jer oni žele od prodaje nove vrste votke pomoći lokalnim zajednicama u Ukrajini koje još uvijek osjećaju ekonomske posljedice katastrofe. Smith radi u Černobilu od devedesetih godina prošlog stoljeća i kako je otkrio pogađa ga činjenica da Ukrajinci još uvijek žive loše, a priroda se postupno oporavlja. 

Profesor Smith tvrdi da "nije ništa više radioaktivna od bilo koje druge vrste votke. "Svaki kemičar će vam reći da, kad nešto destilirate, sve što je štetno završi na otpadu. U procesu proizvodnje koristili som raž koja je bila neznatno kontaminirana, kao i vodu iz černobilskog vodovoda koju smo destilirali", otkrili su znanstvenici.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bh. naučnici izumili pametnu protezu koja oponaša normalan hod

Nivo radijacije u Černobilu u sigurnom dometu

Nuklearna elektrana u Černobilu ponovo uspostavila vezu s državnim regulatorom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije