Svijet     | 29.08.2019. 12:16 |

Kina tvrdi da demonstranti u Hong Kongu moraju poštovati zakon

FENA Internet

PEKING, 29. augusta (FENA) - Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da demonstranti u Hong Kongu moraju poštovati zakon i da je garnizon kineske vojske u tom gradu odlučan da brani njegovu teritoriju.

Portparol ministarstva Ren Guoqiang također je izjavio na mjesečnom brifingu za novinare da su nedavne vojne vježbe u Shenzenu u blzini Hong Konga dio redovnih godišnjih vojnih manevara.

Hong Kong je zahvaćen žestokim i povremeno nasilnim protestima protiv vlade koji traju već tri mjeseca, izazvanih sada ukinutim prijedlogom zakona o izručenju kineskoj matici i brigama da Peking pokušava da stavi teritoriju pod širu kontrolu matice.

Kina je rotirala trupe svoje Narodne oslobodilačke vojske u garnizonu u Hong Kongu u utorak, nekoliko dana prije nego što su demonstranti planirali da održe marš u kome pozivaju na punu demokratiju u gradu pod kineskom vašću nakon tri mjeseca povremeno nasilnih demonstracija.

Kineski državni mediji opisali su pokrete trupa u ranim jutarnjim satima kao rutinske, dok su azijski i zapadni diplomati u bivšoj britanskoj koloniji saopćili da su ih očekivali.

Čak i u slučaju da se pokažu ko rutinski, vojni pokreti vjerovatno bi pojačali nervozu u "specijalnoj administativnoj regiji" koja je vraćena Kini u 1997.

- Kineska vojska dat će čak i veći doprinos održavanju prosperiteta i stabilnosti Hong Konga - navela je kineska državna novinska agencija Xinhua  saopćenje garnizona Narodne oslobodilčke vojske na toj teritoriji, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu