Bosna i Hercegovina     | 09.09.2019. 11:56 |

Mentalno zdravlje djece i adolescenata i porodica u fokusu reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Potpisivanjem ugovora sutra će biti formaliziran početak stručnog usavršavanja zdravstvenih saradnika (psihologa i socijalnih radnika) iz centara za mentalno zdravlje u Federaciji BiH za dječiju i adolescentnu psihoterapiju te sistemsku porodičnu terapiju. 

Ugovore će u Sarajevu potpisati predstavnici Medicinskog fakulteta u Zenici i direktori 18 domova zdravlja iz Federacije BiH čiji su uposlenici uključeni u edukaciju.

Time će se po prvi put uvesti organiziran oblik stručnog usavršavanja zdravstvenih saradnika za pružanje inovativnih usluga iz oblasti mentalnog zdravlja s ciljem poboljšanje kvaliteta usluga za djecu i adolescente i porodice primjenom modernih tehnika za prevenciju razvoja težih smetnji i njihov oporavak.

S obzirom na faktore rizika, poput nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, rizičnog ponašanja mladih, te pokazatelja koji govore da oko 50 posto dugotrajnih mentalnih poremećaja počinje prije 14-te godine, unapređenje usluga iz oblasti mentalnog zdravlja za djecu i adolescente postavlja se kao imperativ.

Iz tog razloga, treća faza Projekta mentalnog zdravlja u BiH fokusirana je i na unapređenje usluga mentalnog zdravlja u dječijoj i adolescentnoj dobi i rad s njihovim porodicama.

Dvogodišnja edukacija za psihologe će se provoditi na Medicinskom fakultetu u Zenici, a za socijalne radnike u saradnji sa Udruženjem za sistemsku praksu USPIT.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, koji podržava Vlada Švicarske, implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Šantić: Zaštita oboljelih od rijetkih bolesti važna oblast zdravstvene zaštite, traži dodatnu pažnju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu