Kultura     | 16.09.2019. 14:19 |

Izložba plakata i lutki iz predstava sarajevskog Pozorišta mladih

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Izložba "Plakati i lutke“ otvorena je u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Đacima te škole i drugim zainteresiranima predstavlja ekponate - arhivirane plakate i lutke iz nekih predstava sarajevskog Pozorišta mladih, kreirane većinom za dječiju scenu.

Inicijator izložbe Boris Čistopoljski, profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, na otvorenju je poručio đacima da su i oni kreatori radova iz širokog spektra primijenjene umjetnosti, koje galerija namjerava izlagati.

Mirjana Čistopoljski je za iduću godinu, povodom 70. godišnjice Pozorišta mladih najavila širu, retrospektivnu izložbu ove vrste.

Napomenula je da su neke dijelove lutaka za prvu pozorišnu predstavu prije sedam decenija izrađivali učenici te škole i da i trenutno postoji lijepa poveznica između đaka ove školske ustanove i Pozorišta mladih.

Đacima je Mirjana Čistopoljski poručila da je njihova djelatnost važna jer se tokom obrazovanja i poslije bave širokim spektrom djelatnosti - grafičkim dizajnom, kostimima, kreacijama, izradom lutaka i drugim aktivnostima iz tog djelokruga.

Izložba "Plakati i lutke“ realizirana je u suradnji s pozorištem u projektu "Otvoreno u Pozorištu mladih“. Ujedno je ovim događajem počela nova izlagačka sezona u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Pragu otvorena autorska izložba ambasadorice Martine Mlinarević

Izložba konceptualne fotografije 'Untold Stories' u Mostaru

Izložba 'Rapsodija u plavom' u Širokom Brijegu

Promo

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

Telemach fondacija priprema uzbudljivu studijsku posjetu za najaktivnije učesnike Job Lab programa