Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 12:45 |

Šeranić: Naredne sedmice nastavak razgovora sa sindikatima zdravstva

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.septembra (FENA) – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izrazio je spremnost za nastavak razgovora sa sindikatima u zdravstvu o tome kako unaprijediti položaj radnika u ovoj oblasti.

Šeranić je rekao novinarima u Banjoj Luci da je jučer na sastanku predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata bilo riječi o tri različita zahtjeva, a naredne sedmice nastavit će razgovore o konkretnim prijedlozima.

Jedan od zahtjeva je bio da se prihvati povećanje cijene rada sa 135 na 145 KM.

Razgovarano je, kaže, i da se u narednom periodu zajedno sa sindikatima dogovori šta je moguće uraditi na poboljšanju statusa radnika u zdravstvu.

Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine RS će u narednih sedam dana nastavi konsultacije s predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite s ciljem postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici.

-Tokom jučerašnjeg sastanka obavijestili su predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da imaju razumijevanje i podržavaju njegov prijedlog o sveobuhvatnom otvaranju socijalnog dijaloga, kao i hitnim izmjenama zakonskih propisa o plaćama u zdravstvu, ali da njegova ponuda ne sadržava minimum zahtjeva ovog sindikata koji se odnosi na povećanje plaća doktorima medicine i da će o njegovom prijedlogu obavijestiti nadležne organe sindikata koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak narednog mjeseca - saopćeno je iz ovog sindikata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu