Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 15:11 |

Tuzlanski arhivski dani - Prilagoditi arhive potrebama vremena (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 28. septembra (FENA) - "Tuzlanski arhivski dani" naziv je Konferencije koja je u protekla dva dana u Tuzli okupila vrsne stručnjake iz oblasti arhivistike, historije i informaciono-komunikacijskih tehnologija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izloženo je 17 naučnih radovi sa okvirnom temom "Elektronski zapisi kao historijski izvori četvrte generacije - značaj, zaštita i korištenje".

Predstavnik Društva arhivskih zaposlenika TK Omer Zulić kazao je da se već nekoliko decenija susreću sa stvaranjem elektronskih zapisa, ali da smatra da nisu na najadekvatniji način odgovorili na sve izazove sa kojima se susreću u vezi tih zapisa, od njihovog nastanka, korištenja, pa i zaštite.

- Da ne bismo došli u situaciju da nakon nekoliko decenija razmišljamo da li smo uopće sačuvali te važne historijske izvore, bitno je da u ovom momentu akteliziramo to pitanje i ponudimo određena rješenja i smjernice - poručio je Zulić.  

Zemlje regiona već su napravile značajne korake u uspostavljanju sistema upravljanja e-zapisima u arhivima i registraturama, jer to više nije stvar izbora nego potrebe.

Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Stančić kazao je da je informacijska tehnologija već dugo prisutna u arhivima, da gradivo dolazi u arhive, zbog čega upravo arhivi trebaju biti spremni preuzeti, danas dominantno, elektroničko gradivo.

Predstavnica Historijskog arhiva Požarevac Slobodanka Cvetković istakla je da arhivistima u Srbiji najviše pravi problem što prethodne stvari za uređenje arhivističke struke u dovoljnoj mjeri nisu prilagođene, kako bi ispratili ono što im se dešava na polju elektronskih zapisa.

Prilagođavanje arhiva potrebama vremena obilježenog novim tehnologijama je proces i zato je najvažnije raditi na razvoju i razumijevanju novih tehnologija i njihovoj efikasnoj primjeni, ističu stručnjaci. Tako će se i digitalna građa kvalitetno zaštititi ali i biti dostupna korisnicama, onda kada oni to trebaju. Za taj proces izuzetno su važni i ovakvi stručni skupovi, čulo se u Tuzli.

Inače, Međunarodnu konferenciju "Tuzlanski arhivski dani" organizovalo je Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3455

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1eIIrGUkhd8V8Rm-oK6kYgNsyQV6pBh8L?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Macron domaćin evropskim čelnicima na konferenciji u Parizu o jačanju podrške Ukrajini

Praćenjem javne potrošnje osigurava se veća transparentnost

Predsjednica CIK-a BiH u Varšavi na konferenciji o finansiranju izborne kampanje

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike