Ekonomija     | 22.10.2019. 13:45 |

KS - Za izradu digitalne informacione platforme osigurano 202.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Za digitalnu transformaciju Kantona Sarajevo (KS), odnosno za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo, bit će uloženo 202.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Kako se navodi, na ovaj način će Vlada KS biti transparentnija, te će vlastite usluge učiniti još dostupnijim građanima.

Tim povodom, danas su direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Dino Šehović i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali Sporazum o finansiranju.

- Ovaj projekt ima za cilj postavljanje temelja za digitalnu transformaciju koja će omogućiti brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona Sarajevo, te smanjenje operativnih troškova i pružanje tačnih podataka o stanju u KS - poručio je direktor Šehović.

Dodao je kako se će se u prvoj fazi projekta napraviti inventura stanja KS za dva sektora, tačnije ministarstva o čemu će odlučiti Vlada KS, "a to će u budućnosti biti korisno kako za javni tako i za privatni sektor".

- Mapirat će se sve e-usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu, i to kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka. Obezbijedit ćemo modularni razvoj i ‘pametno’ (smart) upravljanje ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima s postojećim i novim izvorima podataka - naglasio je direktor Šehović.

Zavod za informatiku i statistiku je uz podršku Vlada KS za ovaj projekt izdvojio 170.000 KM, a UNDP 32.000 KM.

- Saradnja UNDP-a i Vlade KS u ovoj godini je najintezivnija do sada. Ovaj projekt je veoma značajan i nadam se da će njegovi rezultati biti vidljivi tokom prvog tromjesječja naredne godine - najavio je Khoshmukhamedov.

Sporazum je potpisan na otvaranju četvrtog Sarajevo Unlimiteda  2019, koji je počeo danas i trajat će naredna dva dana, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu