Kultura     | 30.10.2019. 11:33 |

Ozvaničen završetak projekta 'Muzej u pokretu' u Zemaljskom muzeju BiH

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Prigodnim programom danas je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine ozvaničen završetak projekta "Muzej u pokretu", koji taj muzej realizira pod pokroviteljstvom Glavnog državnog ureda UNESCO-a u BiH, a u partnerstvu sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Dvije vodeće muzejske institucije u BiH su tokom trajanja projekta kroz edukativne programe i radionice djecu informirali o radu muzeja, njihovoj ulozi u društvu, kao i o različitim temama kojima se muzejski stručnjaci bave.

Projekt je ujedno bio i prilika da se muzeji približe djevojčicama i dječacima koji nemaju priliku ili mogućnost da posjete muzejske institucije u svojim gradovima i opštinama.

Većini djece to je bio prvi susret sa stručnjacima muzeja koji su ih kroz radionice i prezentacije informirali o svom radu.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je da je ideja bila povezivanje te dvije muzejske institucije kako bi u okviru projekta "Muzej u pokretu" predstavile svoj rad djeci koja dolaze iz škola na području 28 opština u BiH.

Od marta do oktobra koliko je projekt trajao, kako je istakla Vujković, u njegov rad je bilo uključeno 80 škola i više od 3.500 djece.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum rekao je da je riječ o zajedničkom projektu Zemaljskog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti RS.

- Ideja je bila da se muzeji približe djeci i mladima. Da oni vide da to nisu samo objekti u kojima su odloženi ili izloženi eksponati, nego da su to žive institucije koje baštine vrijedne dijelove istorije BiH - naglasio je on.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zadovoljan je što su imali priliku izaći izvan okvira u kojima redovno rade te da dođu u razne krajeve BiH. Naglasio je da je bilo zanimljivo sarađivati sa Muzejom savremene umjetnosti RS, a poseban je fokus bio na približavanju muzeja, muzejskih predmeta i sadržaja djeci koja nemaju priliku da posjete muzej u mjestu u kojem žive.

Projekt "Muzeji u pokretu" realizuje se u okviru projekta Dijalog za Budućnost: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH", koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za Budućnost finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu