Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 13:13 |

Univerzitetskim bibliotekama u FBiH uručena izdanja stručne literature

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke danas je  Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima univerzitetskih biblioteka iz Federacije BiH, uručilo značajan broj recentinih izdanja znanstvene i stručne literature.

Uime resorne ministrice Elvire Dilberović literaturu je predstavnicima univerzitetskih biblioteka uručila njena savjetnica Sanela Kuko. 

Ona je naglasila da je Ministarstvo i u ovoj godini realiziralo niz programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika u okviru čega je nastavljeno i s projektima poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u FBiH.

- Drago mi je da i ove godine Ministarstvo ima priliku da podrži rad biblioteka - visokoškolskih institucija i da na ovaj način podrži akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike. U protekle četiri godine imali smo jako dobru saradnju sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom, ali i sa svim drugim javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH. Naša izdavačka djetnost podrške bibliotakama traje od 2007. godine, sa prekidom od jedne godine. U tom periodu smo podržali ovaj progam sa 2,88 milona KM za otkup novije literature i dodjelu tih knjiga javnim univerzitetskim bibliotekama - kazala je Kuko.

Direktor Nacionalne i univerzitatske biblioteke BiH Ismet Ovčina podsjetio je da ova ustanova sutra obilježava 74. godišnjicu djelovanja, te da je 31. oktobra 1945. godine objavljena uredba o osnivanju tadašnje Narodne biblioteke.

- Od tada naša institucija je prošla svoje faze od Narodne univerzitetske do Nacionalne univerizitetske biblioteke BiH. U tom periodu ova ustanova postala je prepoznatljiva institucija kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu. Članica je svih meritornih  bibliotečkih organizacija i asocijacija u Evropi i svijetu. Za našim ulogama postoji izuzetna potreba, a naši pojedini eksponati stižu do uvaženih evropskih biblioteka i muzeja - kazao je Ovčina.

Javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH ove godine su dodjeljena 923 primjerka, odnosno 103 naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška od skoro 100.000 KM za najbolje studentice i studente u FBiH

FMON od ove godine dodjeljuje i priznanja Prijatelj nauke

Za reformu visokog obrazovanja i poboljšanje studentskog standarda u FBiH 1,1 milion KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu