Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA BIHAĆ

Saopćenje

Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać održanoj 06.11.2019.godine (srijeda), glasovima, između ostalih, SDA usvojeno je 15 zaključaka koje se odnose na rješavanje migrantske krize u našem gradu. Sudeći po diskusijama i komentarima na sjednici, vijećnici A-SDA i SDP-a, odnosno protivnici toga da se u Bihaću išta riješava, od njih 15 pročitali su samo dva prva pa su stoga u svojim nastupima potpuno promašili poentu.

 Prije svega, suština zaključaka nije određivanje lokacije već pronalaženje načina da se situacija sa migrantima stavi pod kontrolu. Upravo zato naš glavni zahtjev glasi da se teret krize mora ravnomjerno rasporediti po teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Zatražili smo spriječavanje prevoza osoba bez dokumenata i identiteta prema USK. Tražimo da se glas Bihaća konačno čuje i u Sarajevu, odnosno da predstavnik Grada bude uključen u rad operativnih štabova na federalnom i državnom nivou. Borit ćemo se i da Federacija i ostali kantoni financijski pomognu u saniranju poslijedica krize u našem gradu.

Da su u A-SDA i SDP-u spremni prevazići sopstvene sujete i oni bi podržali taj set zaključaka, isto kao što smo i mi podržali njihove prijedloge na tematskoj sjednici prije nekoliko mjeseci.

Šta se same Lipe tiče, stav Gradske uprave jeste da je to jedina lokacija van urbanog dijela grada, u vlasništvu Grada Bihaća ,gdje bi privremeni prihvatni centar mogao biti izgrađen, a takva lokacija, koliko se sjećamo, bila je zahtjev svih političkih stranaka u vijeću. SDA je sa svoje strane insistirala na tome da stanovnici Ljutočke doline budu na prvom mjestu. Zato naša saglasnost nije bezuvjetna: ako EU želi da gradi, mora osigurati najviše humanitarne, ekološke i, prije svega, sigurnosne standarte. Ako bilo koji od ovih aspekata ne bude ispoštovan, mi ćemo našu saglasnost odmah povući.

Politikanstvo A-SDA i SDP ne treba u ovom trenutku nikome, a ponajmanje Bišćanima. Imali ste dosad bezbroj prilika da predložite neko konstruktivno rješenje za migrante, no umjesto toga bavili ste se se opstrukcijama rada Vijeća i, sudeći po posljednjoj sjednici, ovu praksu planirate nastaviti.

SDA kao ozbijna politička stranka ne namjerava ulaziti u tu vrstu igre, te ćemo u Gradskom vijeću, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti, i dalje raditi na tome da pomognemo Bihaću i njegovim građanima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.