Svijet     | 11.11.2019. 20:33 |

Marš ekstremne desnice u Varšavi

FENA Internet

VARŠAVA, 11. novembra (FENA) - Desetine hiljada Poljaka sudjelovalo je u ponedjeljak na maršu ekstremne desnice u Varšavi kako bi obilježili nezavisnost Poljske, godišnji događaj koji je postao žarište tenzija između nacionalista i liberala.

Neki su uzvikivali "Bog, čast, domovina!" i "Ne Evropskoj uniji!" i mahali crveno-bijelim poljskim zastavama. Ostali su zapalili crvene baklje, dimom pokrivajući dijelove povorke, javlja AP.

- Moramo se vratiti korijenima. Naš se svijet odrekao Boga i kršćanstva. Umrijet ćemo isto kao što narodi u zapadnoj Evropi umiru - rekao je Robert Bakiewicz, čelnik grupe koja je organizirala marš.

Učestvovala je i mala grupa talijanske ekstremne desničarske grupe Forza Nuova koja je mahala zastavama.

Poljska je sve više polarizirana od dolaska nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast 2015., pozivajući na oživljavanje patriotskih i katoličkih vrijednosti u javnom životu i odbacivanje zapadnog liberalizma.

Kritičari kažu da je PiS, koji je prošlog mjeseca osvojio drugi mandat s 44 posto glasova, prešutno ohrabrio grupe s korijenom u fašističkim i antisemitskim pokretima iz 1930-ih koji organiziraju marš, iako stranka to negira.

Prošle godine, na stogodišnjicu poljske nezavisnosti, vladini zvaničnici i predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, dogovorili su zajedničku manifestaciju s organizatorima godišnjeg marša, ali su se udaljili od bilo kakvih otvorenih isticanja nacionalizma.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Poljska osudila navodne kibernetske napade ruske grupe

Poljski farmeri uklonili blokade na posljednjem graničnom prelazu s Ukrajinom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel