Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 12:44 |

Lobov: Usvojiti pravne standarde zbog boljeg upravljanja migracijama

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Šef Odjela za ljudska prava Vijeća Evrope Mikhail Lobov kazao danas u Sarajevu na Konferenciji "Regionalna saradnja u oblasti migracija i azila: Glavni izazovi i primjena dobre prakse" da žele da pravni standardi budu usvojeni u zemljama članicama VE kako bi se postiglo upravljanje migracijama koji su u skladu sa standardima ljudskih prava.

Istakao je da je Vijeće Evrope izradilo pravne standarde u vezi migracija koje će razmatrati danas na konferenciji, kao i najbolje prakse u regionu.

- Vijeće Evrope ima čitavo bogatstvo standarda koji su primjenjivi i na upravljanje u kontekstu migracija. Osnovi instrument je Evropska konvencija za ljudska prava, ako i sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava - kazao je.  

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno kazao je da Konferencija okuplja regionalne aktere koji se bave migracijama i azilima.

- Ovdje smo da prenesemo poruka da je EU aktivna u pomaganju i upravljanju izazovima od 2015. godine, ali i ranije - kazao je Sinno te dodao da su te godine za upravljanje izazovima migracija u regiju uložili 380 miliona eura.

Sinno je poručio da svi moraju raditi zajedno, jer je saradnja između zemalja i međunarodnih organizacija ključna, ali je istakao da je potrebna bolja saradnja između institucija unutar BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu