Svijet     | 18.11.2019. 14:43 |

Liu: SAD i Britanija da prestanu da se miješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga

FENA Internet

LONDON, 18. novembra (FENA) - Kineski ambasador u Londonu izjavio je u ponedjeljak da bi se strane zemlje, među kojima su Sjedinjene Države i Britanija, trebale prestati miješati u unutrašnja pitanja Hong Konga, dok su demonstranti nastavili da se sukobljavaju s  policijom.

- Neke zapadne zemlje javno su podržale ekstremne nasilničke demonstrante,  dok je američki Zastupnički dom usvojio takozvani Akt o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu koji predstavlja flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja Hong Konga, koja su i unutrašnja pitanja Kine - izjavio je novinarima ambasador Liu Xiaoming.

- Britanska vlada i komisija za međunarodne odnose Donjeg doma britanskog parlamenta objavili su izvještaje o Kini u kojima daju nedgovorne komentare o Hong Kongu. Što je najgore, određeni britanski političari čak planiraju uručiti nagradu vodećem propagandisti za nezavisnost Hong Konga - kazao je Liu, prenosi Reuters.

Honkononška policija u ponedjeljak je opkolila univerzitet, ispaljujući gumene metke i suzavac kako bi odvratila antivladine demonstrante naoružane zapaljivim bombama i spriječila ih od bjekstva, u jeku strahovanja od krvavog gušenja protesta.

Britanija je saopćila da je ozbiljno zabrinuta nasiljem u univerzitetima Hong Konga i pozvala je na siguran prolaz i medicinsku pomoć demonstrantima blokiranim u kampusima.

- Još smo ozbiljno zabrinuti situacijom u Hong Kongu i eskalacijom nasilja između demonstranata i policije. Pozivamo na mir i suzdržanost svih strana i podržavamo pravo na mirne proteste - izjavio je u ponedjeljak portparol britanskog premijera Borisa Johnsona.

- Od vitalnog je značaja da oni koji su povrijeđeni budu u stanju da prime primjereni medicinski tretman i da se obezbjedi siguran prolaz za one koji žele da napuste tu regiju - saopćio je  britanski Foreign Office.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu