Svijet     | 19.11.2019. 10:10 |

Kina: Hong Kong nema pravo odlučivati o ustavnosti zakona o nošenju maski

FENA Internet

ŠANGAJ, 19.novembra (FENA)  - Najviše kinesko pravosudno tijelo saopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na osnovu mini- ustava Hong Konga pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu.

Kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio je Tang Ping-keunga, poznatog i kao Chris Tang, za novog šefa policije u Hong Kongu, prenosi Xinhua.

Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti.

"O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga u skladu Osnovnim pravom Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa", kazao je u saopćenju Yan Tanwei, glasnogovornik komisije za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Nacionalnog kongresa.

"Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke", dodaje Yan.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je u ponedjeljak Visoki sud u Hong Kongu presudio da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz vremena kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa "osnovnim zakonom", mini-ustavom Hong Konga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Reuters.

U odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj mjeri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe, prenosi AP.

Vlada Hong Konga, koja se suočava sa višemjesečnim i vrlo nasilnim protestima, prošlog mjeseca je iskoristila ovlaštenja  iz zakona o vanrednim situacijama kako bi uvela zabranu nošenja maski za lice.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu