Svijet

Austrija pretvara rodnu kuća Hitlera u policijsku stanicu

Internet, Foto:Arhiva

BEČ, 20. novembra (FENA) - Kuća u kojoj se rodio Adolf Hitler bit će pretvorena u policijsku stanicu, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova, nakon godina pravnih sporenja kako bi bilo spriječeno da zgrada postane neonacističko svetilište.

Pravougaona dvokatnica u  austrijskom gradu Braunau na granici s Njemačkom, u kojoj je Hitler rođen 20. aprila 1889., preuzeta je pod upravu vlasti 2016. godine.

No, sudbina zgrade bila je podložna dugotrajnoj pravnoj bitci s porodicom Gerlinde Pommer, koja je kuću imala gotovo cijelo stoljeće.

To se završilo tek ove godine kada je najviši sud u zAustriji presudio o naknadi koju će  porodica Pommer dobiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova sada će objaviti poziv za arhitektonsko-građevinski projekt kako bi  kuća bila stavljena u funkciju policijske stanice, prenosi Guardian.

"Buduća upotreba kuće od strane policije trebala bi dati jasan signal da ova zgrada nikada neće biti mjesto sjećanja na nacizam", izjavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Peschorn u saopćenju za javnost.

Ovog mjeseca bit će raspisan evropski arhitektonski konkurs, a žiri stručnjaka, uključujući predstavnika grada, će kako se očekuje u prvoj polovini sljedeće godine donijeti odluku o najboljem dizajnu.

Najviši sud u Austriji presudio je ranije ove godine da porodica Pommer ima pravo na oko 810.000 eura  odštete, manje nego što je (porodica)  tražila, ali ipak više nego što je prvotno bilo ponuđeno.

Pommer je unajmio imovinu od 800 kvadratnih metara (koja također ima nekoliko garaža i parkirnih mjesta koja se nalaze iza glavne zgrade) Ministarstvu unutarnjih poslova još od 1970. godine.

Vlada je plaćala oko 4.800 eura mjesečno i koristila ga kao centar za osobe s invaliditetom.

No, ovaj se aranžman raspao 2011. godine kada je Pommer odbio izvesti osnovne radove na obnovi i odbio je kuću prodati.

Od tada je zgrada prazna.

U jednom trenutku ministarstvo unutarnjih poslova  je planiralo da se  da kuća  sruši, ali planovi su naišli na otpor političara i povjesničara.

Iako je Hitler proveo samo kratko vrijeme u toj kući, ona i dalje privlači nacističke simpatizere iz cijelog svijeta.

Svake godine na Hitlerov rođendan, antifašisti organiziraju protestni skup ispred zgrade.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.