Ekonomija     | 03.12.2019. 14:31 |

Bankari u Sarajevu predstavili Bijelu knjigu, fokus na digitalizaciji

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Digitalizacija je glavna tema Bijele koja obrađuje otvorena pitanja poslovnog bankarstva u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na prezentaciji te knjige upriličenoj danas u Sarajevu. 

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je da su glavne oblasti koje su obrađene: digitalni potpis i regulativa koja ga uređuje,  prevaziđeni devizni zakon, te unutrašnji platni promet. 

Dodao je da su oko 150 otvorenih pitanja u bh. bankarstvu sveli na osam i ona su su predstavljena u knjizi. Kutle se nada da ih mogu riješiti zajedno s vlastima. 

- Predložili smo i na koji način to može biti riješeno na dobrobit svih kako bismo ambijent u BiH učinili pravednijim za sve pojedince - naveo je.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da je promocija Bijele knjige prilika da Centralna banka, Agencija za bankarstvo i svi koji uređuju finansijski sektor u BiH čuju probleme s kojim se komercijalne banke susreću u poslovanju.

- Centralne banke BiH će sa svoje strane učiniti sve da pruži doprinos finansijskom i bankarskom sektoru u smislu stabilnosti kako bi potakli razvoj Bosne i Hercegovine - naglasio je Softić.

Na prezentaciji je naglašeno da je Bijela knjiga nastala kao plod intenzivne i vrlo široke saradnje svih zainteresiranih segmenata bankarskog sektora - od teoretičara, univerzitetskih profesora, preko istaknutih bankara i radnika u bankarstvu, do sektora privrede i građana kao glavnih korisnika bankarskih usluga. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Promo

M:tel web shop - pravo mjesto za izbor vašeg novog telefona

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6