Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 15:24 |

Podignuta optužnica protiv dvojice carinskih službenika zbog primanja dara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Hamdije Nizandžića, zvanog ”Dok” (1966.) i Milana Špirića (1978.), carinskih djelatnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) - Carinski referat Gradiška.

Optuženi djelatnici carinskih organa u UIOBiH, na Graničnom prijelazu Gradiška, terete se za primanje dara kao nezakonite imovinske koristi kako bi zlouporabom svoje pozicije omogućili drugim osobama umanjenje carinskih dadžbina.

Optuženi se terete da su, u svojstvu ovlaštenih osoba UIOBiH, djelujući u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Gradiška, 24.11.2018. godine, optuženi Nizandžić kao carinik, a optuženi Špirić kao vođa smjene, dogovorili i realizirali nezakonit postupak uvoza robe iz SR Njemačke na područje BiH, te primili novčani dar, kako ne bi proveli zakonski propisanu proceduru, prilikom uvoza kamionske isporuke veće količine bijele tehnike i druge robe, čime su za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu budžetu BiH i svim građanima BiH.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, čime su počinili kazneno djelo-primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZBiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Tužiteljstvo BiH obaviješteno o potvrđivanju optužnice protiv Vasvije Vidović

Prijedlog pritvora za 18 i mjera zabrane za pet osumnjičenih u predmetu 'Black tie 2'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu