Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 08:41 |

Završetak i sumiranje Kampanje 'STOP! Govor mržnje 2019'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Vijeće za štampu i online medije, samoregulacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini, organizira danas u Konjicu sastanak sa urednicima online medija u BiH, u završnici kampanje "STOP! Govor mržnje 2019".  

Kampanju realiziraju Vijeće za štampu i online medije BiH, Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Media Content Managementom (MCM), uz finansijsku podršku Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Cilj skupa je da u završnici kampanje okupi urednike online medija koji su bili važan i aktivni pokretač i realizator odličnog posla monitoringa i uklanjanja komentara sa sadržajima govora mržnje, prijetnji i huškanja, štiteći tako slobodu izražavanja na internetu.

Učesnici će razmijeniti iskustva stečena u proteklih nekoliko mjeseci i razmatrati na koji način bi Vijeće za štampu i online medije moglo i dalje biti od pomoći urednicima koji vode profesionalne medije.

Kampanja "STOP! Govor mržnje 2019" pokazala je da se publika može educirati i da se neprimjereni govor može izbaciti iz komentara posjetilaca i tako osloboditi prostor za konstruktivnu i dobru diskusiju u skladu sa slobodom misli i govora. Nalaze i zaključke kampanje "STOP! Govor mržnje" predstaviće tim Kampanje, a učesnicima će posebno biti predstavljen izuzetni angažman oglašivača iz BiH koji su na svojim portalima i magazinima podržali Kampanju.

Sastanku će prisustvovati urednici i novinari sa bh. portala, saopćeno je iz Vijeća za štampu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Trifunović: Stepen zaštite novinara veoma slab, novinari prepušteni sami sebi

Udruga BH novinari od mostarskih vlasti traži uklanjanje grafita s govorom mržnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu